Volkssterrenwacht MIRA

Je mag van Volkssterrenwacht MIRA zeker wel stellen dat ze overal in ons land ruime bekendheid geniet. Sinds 1967 gevestigd in de voormalige abdijhoeve Fenikshof in het centrum van Grimbergen is MIRA in de loop der jaren uitgegroeid tot een dynamische vereniging waar alle geïnteresseerden welkom zijn om kennis te maken met of actief bezig te zijn rond sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.

Je kan Mira individueel bezoeken of in groep. Er zijn de gewone bezoeken op afspraak, maar daarnaast ook regelmatig sterrenkijkavonden, lezingen, cursussen, e.d.

Voor degenen die meer willen: je kan lid worden en desgewenst als vrijwillige medewerker actief deelnemen aan de werking van de volkssterrenwacht. Voor de jongeren is er een speciale jeugdkern. En er is een bibliotheek met een grote collectie boeken, tijdschriften en multimedia.

MIRA beschikt over een ruime multimediazaal, een eigentijds en heel aantrekkelijk tentoonstellingsgedeelte, allerlei maquettes en experimenten en natuurlijk ook een planetariumkoepel en een grote interactieve sterrenkaart. Ook als het weer tegenzit valt er op de Grimbergse volkssterrenwacht heel wat te beleven.

Maar het voornaamste stuk volkssterrenwacht is uiteraard het waarnemingsterras met een volledig didactisch weerstation en allerlei astronomische instrumenten: een indrukwekkende armillairsfeer, een speciale zonnetelescoop (de fameuze heliostaat), een veranda vol telescopen en verrekijkers, maar vooral ook twee telescoopkoepels met daarin een aantal grote kijkers. Daarmee kunnen de bezoekers bij helder weer nader kennis te maken met de vele kraters en bergen op de Maan, de ringen bij Saturnus, de atmosfeerbanden op Jupiter of met kleurige sterren, sterren in groep en allerhande neveltjes.

En zo is een bezoek aan Volkssterrenwacht MIRA echt wel een reis naar de sterren…

Categorie: Sterrenkunde
Frequentie: Kamp zonder overnachting, Jaarreeks
Adres
Abdijstraat 22
1850 Grimbergen
Telefoon

02 269 12 80

Meer weten over Volkssterrenwacht MIRA? Ontdek meer informatie Terug naar overzicht