Wil jij met jouw organisatie lid worden van het STEM-academie netwerk?


Opgelet: aanpassing registratieprocedure

Vanaf oktober 2019 lassen we een tijdelijke stop in voor de registratie van STEM-academies. De nieuwe aanmeldprocedure wordt in de loop van 2020 gelanceerd. Je kan alvast pre-registreren als STEM-academie via e-mailadres STEM@vlaio.be. Vermeld in het onderwerp duidelijk "Aanvraag toetreden STEM-academie Netwerk 2020".
 


Wat is een STEM-academie?

STEM-academies zijn organisaties die activiteiten inrichten die aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • De activiteiten hebben als doel om een passie voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te ontdekken en te ontwikkelen.
  • Ze zijn interactief en hebben vaak een component vaardigheden
  • Ze behandelen één of meerdere STEM-thema's
  • Ze worden op individueel initiatief door kinderen en/of jongeren bijgewoond
  • Ze hebben continuïteit
  • Ze vinden plaats buiten de formele onderwijstijd
  • Ze zijn gericht op kinderen en/of jongeren tussen 5 en 18 jaar

Elke organisatie die aan deze voorwaarde voldoet, kan lid worden van het netwerk. Een school die een techniekclub organiseert, een gepensioneerde ingenieur die programmeerlessen geeft, een vzw die in verschillende steden lab-kampen inricht, … Elke STEM-academie is uniek en heeft haar eigen focus, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: de passie voor techniek en wetenschap bij kinderen en jongeren aanwakkeren en stimuleren.

Waarom een netwerk?

Er is in Vlaanderen reeds veel expertise aanwezig rond STEM. Om deze expertise efficiënter te delen, en de visibiliteit van de STEM-academies te verhogen, werd het STEM-academie netwerk in het leven geroepen. Meer informatie over het hoe en waarom van het netwerk, vind je hier.

Het STEM-academie netwerk brengt alle Vlaamse STEM-academies samen onder dezelfde koepel. Begin 2014 ging het netwerk van start met 19 leden. Vandaag, bijna vier jaar later, zijn reeds meer dan 100 organisaties officieel erkend als STEM-academie. Een volledig overzicht van de aangesloten organisaties vind je hier.

 

Drie redenen om lid te worden van het STEM-academie netwerk

Je netwerk uitbreiden

Tweemaal per jaar wordt een netwerkvergadering georganiseerd waarop alle aangesloten organisaties worden uitgenodigd voor een namiddag vol netwerken, inspirerende sprekers, en kennisuitwisseling. De ideale gelegenheid om je contacten uit te breiden, nieuwe ideeën op te doen, …

Visibiliteit verhogen

De website www.stem-academie.be wordt elke week bezocht door honderden kinderen en jongeren op zoek naar meer STEM in hun vrije tijd. Gevestigde waarde in het STEM-landschap of nieuwe opstartende organisatie? Door je activiteit toe te voegen aan de website, bereik je in één moeite heel Vlaanderen!

Financiële ondersteuning

Dankzij verschillende partners uit zowel de overheid als de industrie, kunnen leden van het STEM-academie netwerk onder bepaalde voorwaarden beroep doen op subsidies. Zo krijg je de nodige ondersteuning om de ideeën die je op de netwerkvergadering opdeed, meteen om te zetten in de praktijk.